USA byter fot i palestinafrågan

För första gången sedan den amerikanske presidenten George Bush kom till makten överväger USA att införa en tidtabell för en fredsuppgörelse i Mellanöstern. Ett ökat amerikanskt engagemang skulle sannolikt göra att USA hamnar på kollisionskurs med Israels premiärmininster Ariel Sharon.
Vid sitt senaste besök i Vita Huset sade Ariel Sharon att han endast är beredd att diskutera tillfälliga avtal med palestinierna och att det är för tidigt att diskutera en palestinsk stat. Men efter tio års långsamma förhandlingar om del-avtal, är de flesta arabstater idag emot alla överläggningar som inte leder fram till en permanent lösning med en palestinsk stat. Och de signaler som Bushadministrationen nu ger ifrån sig, tyder på att Washington kan komma att utmana Ariel Sharon. Var ska gränsen gå? Enligt källor inom administrationen, planerar USA att inte bara förelså en tidtabell för förhandlingarna utan också lägga sig i den kontroversiella frågan om gränsdragning - om en uppgörelse ska utgå från 1967 års gränser och vad som i så fall händer med Israels bosättningar, Jerusalem och de palestinska flyktingarna. Det ökade engagemanget tyder på en kursändring. President Bush har hittills sagt att det är upp till parterna att förhandla och bestämma hur den framtida kartan ska se ut. Starka slitningar Men det finns starka slitningar inom den amerikanska ledningen, där krafter inom utrikesdepartementet uppmanar presidenten att detaljera sin vision, medan skeptiker i Pentagon helst ser att USA håller sig utanför det finstilta och istället ger Sharon det utrymme han behöver för att fullfölja kriget mot palestinsk terrorism.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".