Abiy Ahmed tilldelas Nobels fredspris

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed tilldelas 2019 års fredspris.

Abiy Ahmed får priset för "sitt arbete för att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sitt avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea".

Årets fredspristagare har i nära samarbete med Eritreas president Isias Afwerki snabbt tagit fram principerna för ett fredsfördrag för att få ett slut på det långa dödläget mellan Etiopien och Eritrea, säger juryn i sin motivering.

– Det här visar att omvärlden premierar just den här typen av politiskt mod som vi behöver nu mer än någonsin, säger journalisten Martin Schibbye.

Abiy Ahmed är född 1976 och valdes till premiärminister i april 2018.

– Det är viktigt att tänka på att det inte är han individuellt, man får inte glömma de andra krafter som varit med i kampen och varit viktiga aktörer, säger Redie Bereketeab, konfliktforskare som följt relationen mellan Etiopien och Eritrea under många år.

I Nobels testamente står att fredspriset ska gå till den eller de "som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser".

Det är den norska Nobelkommittén som tar emot föreslagna kandidater och beslutar vem eller vilka som ska tilldelas priset. Nobels fredspris kan tilldelas både enskilda personer eller organisationer.

Nobelkommittén består av fem ledamöter som utsetts av det norska Stortinget. I år består kommittén av två kvinnor och tre män. Ledamöterna i kommittén väljs in för perioder på sex år och mandatperioderna överlappar vilket gör att kommittén förnyas löpande.

Nobels fredspris har delats ut sedan 1901 och hittills har fem svenskar tilldelats priset, Klas Pontus Arnoldson 1908, Hjalmar Branting 1921, Nathan Söderblom 1930, Dag Hammarskjöld 1961 och Alva Myrdal 1982.

Dag Hammarskjöld tilldelades priset postumt. Han avled i en flygplanskrasch 17 september 1961.

I år har det spekulerats i att svenska klimataktivisten Greta Thunberg kan vara en möjlig kandidat. Hon skulle i så fall bli den sjätte svensk att få priset och den andra svenska kvinnan. Hon skulle bli den artonde kvinnan totalt sett.

Den yngsta pristagaren hittills är Malala Yousafzai som var 17 år när hon tog emot priset 2014. I sitt tal sa hon att hon nog är den enda fredspristagaren som är ung nog att regelbundet bråka med sina småbröder.

Äldste pristagaren hittills är Joseph Rotblat som var 87 år när han fick priset 1995.