Nobel 2019

Fredspriset – prestigefyllt, politiskt och provokativt

Fredspriset är ett mer politiskt pris än de övriga Nobelprisen. Det drar också till sig mer stjärnglans och kontroverser. Ekots utrikesreporter och tidigare Oslo-korrespondent Beatrice Janzon har bevakat Nobelpriset under många år.

Den norska Nobelkommitténs ordförande offentliggör Nobels fredspris i oktober varje år i samband med att de svenska nobelpriserna avslöjas. Fredspriset brukar kallas för världens mest prestigefyllda pris och är ett mer politiskt Nobelpris än de svenska priserna.

De norska kommittémedlemmarna belönar insatser för att avsluta konflikter, sänder ut ett budskap i pågående konflikter.

Men trots att fredsforskare, journalister och vadslagningsfirmor spekulerar för fullt, är det inte alltid som vinnaren överhuvudtaget finns med bland förhandsfavoriterna.

Under flera år fick den norska Nobelkommittén kritik för att ha slirat iväg alltför långt från Alfred Nobels testamente och grundtanke med priset. Kritiken gjorde intryck och de senaste åren har priserna gått till mer traditionellt fredsarbete som handlar om nedrustning, fredsmäkling och andra insatser för att avsluta konflikter.

I år gjorde Nobelkommittén ett val helt i den linjen. Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, en av förhandsfavoriterna, får priset för ”sitt arbete för att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sitt avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea”.

Förra året gick fredspriset till kongolesiske läkaren Denis Mukwege och yazidiskan Nadia Murad från Irak. Nobelkommittén valde att hedra kampen mot sexuellt våld i krig.

ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, belönades 2017. Svenska ledaren Beatrice Fihn tog emot Nobelmedaljen i Oslo. ICAN är en paraplyorganisationen för ett hundratal aktörer som arbetar mot kärnvapen. Hit hör bland annat Läkare mot Kärnvapen och Svenska freds- och skiljedomstolen.

2016 valde kommittén i Oslo att ge fredsprocessen i Colombia en spark i baken genom att välja president Juan Manuel Santos som pristagare för förhandlingarna om ett fredsavtal med Farc-gerillan.

Många blev förvånade eftersom det colombianska folket röstat nej till fredsavtalet bara några dagar före kungörelsen och det sågs som ett misslyckande på vägen.

Men processen skyndades på och gick vidare före prisutdelningen i december.

Den nationella kvartetten för en fredlig dialog i Tunisien belönades 2015. Det var i Tunisien som gnistan tändes till den arabiska våren och när regimen föll samarbetade flera olika grupper, islamister och sekulära, för en ny grundlag.

De senaste åren har alltfler kvinnor och unga tilldelats Nobels fredspris. Totalt genom åren har 17 kvinnor tilldelats fredspriset och 89 män.

Pakistanska aktivisten Malala Yousafzai blev den yngsta fredspristagaren. Hon delade priset med indiern Kailash Satayarthi 2014 för insatser mot förtryck av barn och ett engagemang för barns skolgång i konflikter.

Flera val av pristagare har varit kontroversiella. Valet av kinesiske människorättsaktivisten Liu Xiaobo väckte stor uppmärksamhet och skapade problem för Norge. Norska företag fick svårigheter att göra affärer med Kina efter beskedet.

När Barack Obama tilldelades priset 2009 hade han just tillträtt och hade knappt hunnit uträtta något, istället var det ett sätt att uttrycka förhoppningar om hans presidentskap.

Även klimatarbete och fattigdomsbekämpning har belönats. Nobelkommittén överraskade 2006 genom att ge priset till ekonomiprofessorn Muhammad Yunus och Grameen Bank i Bangladesh.

De belönades för arbetet med att skapa en social och ekonomisk utveckling genom att ge små lån till fattiga som vill starta företag, så kallade mikrokrediter.

Svenska klimataktivisten Greta Thunberg var en av favoriterna inför tillkännagivandet 2019. Men kopplingen mellan klimatförändringar och konflikter är omstridd.

Första gången arbetet för miljö lades in i fredsbegreppet var 2004.

Då gick priset till den för många okända kenyanska miljökämpen och professorn i biologi Wangari Maathai. Hon fick priset för sitt arbete med att främja demokrati, en bärkraftig utveckling och mänskliga rättigheter.

Bredare fredsbegrepp

Många har välkomnat ett mer modernt tänkande av Nobelkommittén. Miljöorganisationer har korkat upp champagneflaskorna.

Precis som Nobelkommittén har vidgat fredsbegreppet, har också säkerhetsbegreppet vidgats, både i den politiska och akademiska debatten samt inom många länders försvar.

Efter kalla krigets slut talar man inte bara om väpnade konflikter som hot mot säkerheten utan också miljöhot, terrorhot, klimathot, hot mot IT, infrastruktur samt ekonomin.

Nobelkommittén har flera gånger hamnat i besvärlig sits när priset gått till personer för fredsuppgörelser som sedan inte hållit.

Vissa medlemmar i den norska Nobelkommittén ville till och med att priset till israelen Shimon Perez skulle kallas tillbaka på grund av hans agerande mot palestinierna.

Utöver medlemmarna i norska Nobelkommittén kan nomineringar även göras av bland annat ledamöter i parlament och regeringar, medlemmar av internationella domstolar, tidigare pristagare och ledare av fredsforskningsinstitut och professorer i vissa ämnen.

I Norge är det till skillnad från i Sverige en politiskt tillsatt kommitté som utser vinnaren. Nobelkommittén offentliggör inte namnen, men många av dem som lämnar in förslag väljer att öppet berätta vem eller vilka de har fört fram.

Under några år under första och andra världskriget delades inte priset ut alls. En enda gång har en vinnare vägrat ta emot priset. Det var den nordvietnamesiske chefsförhandlaren Le Duc Tho som 1973 inte ville dela priset med USA:s utrikesminister Henry Kissinger.

Så delas priset ut

Det norska Nobelfirandet äger rum under tre dagar. Nobelpristagaren håller en egen presskonferens och tar emot nobelmedaljen i ett fullsatt Oslo rådhus där också den norska kungafamiljen finns med.

Osloborna hedrar också fredspristagaren med ett fackeltåg i vintermörkret som avslutas på gatan Karl Johan där pristagaren vinkar från balkongen på Grand Hotel innan Nobelmiddagen börjar där.

Det norska kalaset är mer personfokuserat än det svenska som har så många pristagare.

Det syns också i de små detaljerna. När den amerikanske före detta presidenten Jimmy Carter fick fredspriset 2002 till exempel, lagade den franske kökschefen på Grand Hotel en dessert med jordnötsgrädde till chokladkakan, eftersom Carter växte upp på en jordnötsfarm.

Hela det norska fredskalaset avslutades länge med en stor konsert med världsstjärnor. Men nu har den enormt kostsamma konserten tagit en paus och arrangörerna diskuterar nya koncept för framtiden.

Konserten tv-sändess till hundratals miljoner hushåll i hela världen och artister som Sting, Katie Meluha, Joss Stone och Bruno Mars är bland de som uppträtt.

Filmstjärnorna Anjelica Houston, Sharon Stone, Tom Cruise, Julianne Moore, Katarina Zeta Jones, Anthony Hopkins och Meryl Streep är bland de världsstjärnor som lett nobelkonserten.

Kung Harald invigde 2005 Nobelsenteret i Oslo, ett museum om fredspriset och världens konflikter.

Just det året uppmärksammades också relationen mellan Sverige och Norge – 100 år efter den fredliga unionsupplösningen mellan våra länder.