Kristdemokraterna

KD vill ställa språkkrav för uppehållstillstånd

2:14 min

Nu vill även Kristdemokraternas partiledning att den som ska bo i Sverige permanent måste klara ett språktest. Det är ett av förslagen i ett integrationspaket som kommer upp på partiets riksting om några veckor.

– För mig handlar det faktum om att vi har en så enormt stor integrationsskuld där så många kommer hit till Sverige med förhoppningar och ambitioner om att kunna bygga nytt liv här i Sverige, men där det är väldigt oklart. Vad gäller egentligen, vad är vägen in i det svenska samhället, vad krävs för att bli svensk? Och då är det här ett sätt att tydliggöra det, säger partiledare Ebba Busch Thor.

Förslaget innebär ett godkänt språkprov och samhällsorienterings-prov som villkor för permanent uppehållstillstånd. Därefter ska ett med omfattande prov klara av för medborgarskap.

Både Moderaterna och Sverigedemokraterna har sen tidigare fört fram förslag på språktest. Även regeringen har tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna i sitt 73-punkts program enats om språktest för att få medborgarskap i Sverige, men fortfarande har inga direktiv till en utredning presenterats ännu.

Utöver språkkravet vill Kristdemokraterna bland annat begränsa rätten till tolk, införa obligatoriskt etableringsprogram för nyanlända upp till fem år, och sanktionerna mot dem som inte deltar ska skärpas.

Man vill också att den asylsökande kommer till Sverige skall bo i anläggningsboende, väljer man ett eget boende mister man rätt till ersättning och bidrag.