Turkisk offensiv

Röster från Syrien: ”Alla har packat och är redo att fly”

1:39 min

Den turkiska offensiven mot norra Syrien är inne på den tredje dagen och situationen förvärras för civilbefolkningen i regionen. Röster inifrån berättar för Ekot att många flyr söder ut.

Studenten Shivan bor i staden Qamishli som nu beskjuts av turkisk militär.

 – Under de två första dagarna av attacker har minst 20 civila dödats och skadats. Fortsätter antalet skadade på det här sättet kommer vi att få brist på mediciner. Folk tömmer kvarteren närmast den turkiska gränsen och flyr söderut. Många har tagit flykt till staden Haseke, dit turkiska skjutningar inte når, berättar Shivan.

Shireen Omar bor i staden Rmaylan, ungefär två mil från gränsen till Turkiet.

– De här två dagarna har inte varit bra alls, igår bombade flygen Malikea som är väldigt nära där vi bor i Rmaylan, berättar hon.

Shireen är 21 år och jobbar som förskolelärare. Men sedan striderna bröt ut går hon inte längre till jobbet och håller sig inomhus. Hon berättar att det kommer människor norrifrån, som flyr striderna. Många försöker att ta sig till staden Haseke, men nu är vägarna stängda och det har blivit svårt att ta sig vidare.

Hon har försökt att få kontakt med anhöriga och bekanta närmare gränsen, men att det är svårt eftersom de periodvis inte har tillgång till internet eller telefon. Och nu är många i hennes stad Rmaylan också redo att fly.

– Folk är väldigt rädda, de vet inte vad de ska göra, alla här i byn har packat sina grejer och är redo att fly om det händer något här, säger Shireen Omar.