Turkisk offensiv

Migrationsverket: Ny bedömning om nordöstra Syrien trolig

2:34 min

På Migrationsverket pågår just nu ett febrilt arbete för att se över om syrier i Sverige överhuvudtaget kan skickas tillbaka till sitt hemland. Så sent som i augusti sa myndigheten att just det område som Turkiet nu genomför sin offensiv i är en av de mer stabila regionerna i Syrien och att människor kan skickas tillbaka dit.

Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer säger till Ekot att det troliga är att det kommer ändras.

– Just nu pågår det ett brett insamlande av information där vi följer rapporteringen från media och de organisationer som finns i området. Det är ett omfattande faktainsamlande, säger Fredrik Beijer.

I augusti kom Migrationsverkets senaste rättsliga ställningstagande av situationen i Syrien. Där konstaterades att det i många områden finns en stor risk att människor riskerar att drabbas av urskiljningslöst våld.

Men när det gäller Hasakah-provinsen, där Turkiet just nu genomför sin offensiv i landet, var myndighetens bedömning att det är en av de mer stabila regionerna i Syrien och att människor kan skickas tillbaka dit i framtiden.

Sara Kayyali är Syrienresearcher på människorättsorganisationen Human Rights Watch. Enligt henne vore det livsfarligt att skicka personer tillbaka till området.

– Hasake är inte längre säkert. Just de områden som tidigare beskrevs som stabila är de områden som Turkiet nu anfaller med artilleribeskjutning och flygbombningar. Att sända någon tillbaka dit nu vore att skicka dem mot döden, säger Sara Kayyali på Human Rights Watch.

I och med att Turkiet inledde sin offensiv i onsdags har ett stort arbete inletts på Migrationsverket, berättar rättschefen Fredrik Beijer för Ekot. Med hjälp av all information man får in ska en ny analys nu göras. Dessutom har verket sett över om det finns akuta fall där människor just nu riskerar att utvisas just till den här delen av Syrien. Det ska det inte göra, enligt Fredrik Beijer.

Den nya analysen om läget i Syrien kommer att bli klar någon gång i början av nästa vecka. Och det troliga är att det blir en förändring jämfört med Migrationsverkets tidigare rättsliga ställningstagande, säger Fredrik Beijer.

– Det är säkert så, bara det att man gått in i området gör att situationen är en annan framöver.