Nobel 2019

Delade meningar om fredspristagaren i hemlandet

2:30 min

I Etiopiens huvudstad Addis Abeba råder delade meningar om att landets premiärminister Abiy Ahmed tilldelas Nobels fredspris.

– Jag är glad för hans skull, han förtjänar det för att han jobbar hårt för fred i Etiopien, säger Mikael Bougale, som driver en liten mobiltelefonbutik i Addis Abeba med sin kompis Teleksau Lemma, och känner sig stolt över sin premiärminister.

Det finns inte någon av de jag pratar med här i Addis Abeba som inte hört talas om dagens stora nyhet: att premiärminister Abiy Ahmed, eller Doktor Abiy som han kallas här, fått Nobels fredspris.

Men det märks att det bara är de som gillar premiärministern som vågar säga något om det. Under Abiy Ahmeds styre har politiska våldsamheter och etniska rensningar ökat i Etiopien, och regeringen har inte lyckats stoppa våldet. Abiy Ahmed anklagas för att inte ta det på tillräckligt stort allvar.

Så när mikrofonen är avstängd är det många som säger att de inte förstår varför han fått ett fredspris när det inte är fred i Etiopien, men att de inte vågar säga det högt – att de inte gillar landets hyllade premiärminister.

Etiopien har i decennier varit ett auktoritärt land där oppositionella förföljts. Även om mycket har förändrats nu, sitter reflexen i att inte prata negativt om makten.

Ökad respekt för opposition och yttrandefrihet är annars en av Abiy Ahmeds många reformer, men som kommer ta tid att sätta sig i det hårt hållna samhället.

Zeinab och Brouk sitter och fikar en bit bort.

– Vi såg det på sociala medier, säger Zeinab, som också är stolt över sin premiärminister.

– För mig är det hans insats i Sudan och freden med Eritrea som betyder mest, säger Brouk.