Turkisk offensiv

Vittnet i Qamishli: De beskjuter civila kvarter

2:35 min

Turkiet tränger allt djupare in i norra Syrien och både Ras al-Ain och Tal Abyad precis vid gränsen beskjuts ihärdigt med tungt artilleri och flygbomber. 70,000 människor har flytt sina hem, nya uppgifter om dödade civila kommer hela tiden och små samhällen nära gränsen har tömts på invånare.

Fotografen Baderkhan Ahmed i det kurddominerade självstyrets huvudstad Qamishli vittnar om våldsamma nätter och fruktar att offensiven kan förändra befolkningssammansättningen.

– Det blir värre på nätterna när Turkiet börjar beskjuta kvarteren här med granater.

– De beskjuter civila kvarter och de är mycket väl medvetna om att områdena befolkas av olika minoriteter som kristna, yazidier, armenier och kurder.

Han berättar att beskjutningen är värst i kvarteren närmast gränsen, igår blev han själv vittne till hur två civila dödades.

– En gammal kvinna dödades i det kvarteret igår kväll och av samma granat dödades också ett barn.

Det turkiska försvarsdepartementet förnekar i dag att militären beskjutit civila i Qamishli, däremot har de uppdaterat hur många motståndare som dödats, 342 terrorister som de säger, begreppet Turkiet använder för stridande i kurdledda SDF.

Det är ändå bekräftat att civila dödats både i Syrien och i Turkiet.
Striderna är också i dag våldsamma, Turkiet har tagit kontroll över ett tiotal byar nära gränsen, men SDF har också återtagit områden. Och Baderkhan Ahmed tror att Turkiet missbedömt motståndet när de sagt att offensiven snabbt skulle vara över.

– Självklart kommer det inte att vara över snabbt. SDF har många erfarna soldater, tunga vapen och de har slagits mot IS i Raqqa och Baghouz, de kommer inte att ge upp i första taget och de har stort stöd bland folk i området, säger Baderkhan Ahmed.

Det som bekymrar honom är att den kristna folkgruppen som en gång grundade Qamishli snart kan vara ett minne blott i området.

– De kristna har drabbats hårt av kriget i Syrien och de få som stannat riskerar att försvinna nästan helt nu, för att de flyr eller på andra sätt drabbas av kriget.

Också här som på andra håll i Mellanöstern hör kristna till de mest utsatta grupperna.