BREXIT

Brexitsamtalen intensifieras mellan EU och Storbritannien

1:46 min

Det kommer vissa tecken på att EU och Storbritannien kan närma sig en uppgörelse om brexit. Samtalen mellan EU och Storbritannien intensifieras inför nästa veckas avgörande toppmöte.

Samtalen mellan EU och Storbritannien ska intensifieras. Det beskedet kom efter ett citat, konstruktivt möte, mellan EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och Storbritanniens dito Stephen Barclay.

Det ses som ett positivt tecken inför det avgörande toppmötet här i Bryssel i slutet av nästa vecka.

Men några konkreta framsteg har inte rapporterats. Och EU-kommissionen säger i ett uttalande att EU:s position står fast: EU kräver en juridiskt och operationell fungerande lösning för att undvika en gräns mellan Nordirland och Irland, för att bevara fredsavtalet på Irland och skydda EU:s inre marknad.

Och det förslag britterna lade fram förra veckan duger inte enligt EU. Få detaljer har kommit ut från dagens möte vilket kan vara ett tecken på att samtalen faktiskt går framåt. Förhandlingar ska fortsätta under helgen och EU ska utvärdera läget på måndag.

Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk, som kommer leda nästa veckas toppmöte sade tidigare idag att det inte finns garantier för att parterna ska kunna enas. Men man måste försöka ta chansen även om tiden är knapp.

– Det finns såklart inga garantier för att nå framgång. Och tiden har i princip runnit ut. Men även den minsta chans måste tas, sade Donald Tusk.

Och i ljuset av de hårda uttalanden mellan Bryssel och London som gjordes tidigare i veckan sade Tusk att en hård brexit utan avtal aldrig kommer vara EU:s val.