Turkisk offensiv

100 000 personer på flykt efter turkisk offensiv

1:44 min

I nordöstra Syrien fortsätter människor att fly undan den turkiska militäroffensiven. Enligt FN har 100 000 lämnat sina hem samtidigt som dödstalet växer. Men i ett uttalande säger den turkiske presidenten Erdogan att han inte tänker dra sig tillbaka.

– Vi kommer inte avbryta det vi har påbörjat mot YPG och det spelar ingen roll vad andra säger, det säger turkiske presidenten Recip Tayyop Erdogan i ett uttalande.

Uttalandet kommer samtidigt som offensiven intensifieras i nordöstra Syrien. Turkiet angriper från både luften och marken och kurdledda SDF har inte mycket att ta till sitt försvar. Enligt turkiska försvarsdepartementet har ett hundratal kurdiska soldater dödats men bland offren finns även civila och barn, uppger kurdiska myndigheter och syriska människorättsobservatoriet.

Omvärlden fortsätter att reagera. Amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon ber Turkiet att avbryta offensiven och dra sig tillbaka. I ett uttalande lovar Trump märkbara sanktioner mot Turkiet, sanktioner som kommer svida, men det verkar inte Erdogan bry sig om.

Flera bedömare oroar sig för att terrorgruppen IS åter ska etablera sig i området. IS som kurderna varit med och bekämpat i området.

I dag sprängdes en bil i den kurdkontrollerade staden Qamishli, mitt på gatan, precis utanför en populär falafelrestaurang. På sociala medier sprids klipp på hur människor flyr för sina liv. Minst sex personer dödades i attentatet. Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom dådet.

Under dagen kom det också uppgifter om att fem IS-medlemmar har lyckats fly från ett kurdkontrollerat fängelse. En flykt som blev möjlig, enligt den kurdiska sidan, när Turkiet avfyrade granater mot området.