Syrien

Turkiet kan ha träffat mål nära USA-bas

1:57 min

En explosion ska ha inträffat i närheten av en amerikansk bas utanför kurdkontrollerade staden Kobane. Turkiet tros ligga bakom, rapporterar Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén.

Turkiet kan ha träffat mål i närheten av en amerikansk bas utanför Kobane i norra Syrien.

– Artilleribeskjutningen ska av allt att döma ha skett av misstag men det var lite för nära den amerikanska basen för att man ska känna sig bekväm med det, säger Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén och hänvisar till källor i amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

– Tidningen Newsweek citerar en källa inom Pentagon som säger att bombardemanget var så kraftigt att amerikanska soldater övervägde att skjuta tillbaka i självförsvar, men i stället valde man att dra sig tillbaka så snart artilleribeskjutningen avtagit, säger Cecilia Uddén.

Inga amerikanska soldater ska ha skadats, enligt ett uttalande från det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

– Men det kan trots allt få stora konsekvenser för den turkiska offensiven eftersom beskjutningen skedde just mot en amerikansk bas, säger Cecilia Uddén.

I ett uttalande skriver Turkiets försvarsdepartement att man svarade på beskjutning i närheten av Kobane, men att man vidtog åtgärder för att se till att inga amerikanska militärbaser skulle skadas.

Turkiets försvarsdepartement skriver vidare att man upphörde med beskjutningen efter att ha kontaktats av USA, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.