På grund av strider

Viss oro bland resenärer för Turkiet-resor

2:04 min

Striderna vid gränsen mellan Turkiet och Syrien har än så länge inte märkbart påverkat charterarrangörernas reseförsäljning, men det märks en viss oro bland resenärerna, visar en rundringning som Ekot har gjort.

– Vi märker av ett ökat antal frågor från kunder som bokat sin resa. De flesta frågor berör om det är säkert att resa till Turkiet och där meddelar vi att det är helt tryggt och precis som vanligt. Vårt närmaste resmål ligger cirka hundra mil från där striderna sker, säger Anders Lindström på Turkietresor.

Turkietresor har just nu 700 svenskar på plats i Turkiet, men avståndet från oroshärden till den närmsta turistorten Alanya är ungefär lika långt som från Stockholm till Sankt Petersburg i Ryssland.

Det är inte osäkert att resa till Turkiets charterdestinationer och researrangörerna följer UD:s reserekommendationer, som bara avråder från resor nära gränsen till Syrien och till staden Diyarbakir i Östra Turkiet.

Men för vissa resenärer är det inte säkerheten som avgör om man väljer bort en destination, utan politiska ställningstaganden. En av dem är Klas Lundkvist, som bläddrar bland resekatalogerna hos ett resebolag i Stockholm.

– Nej, jag gillar inte Erdogan. Jag har varit där en gång för många år sedan och det var trevligt, men nu vill jag inte dit, säger han.

Efter statskuppförsöket i Turkiet 2016, så minskade Turkiet som turistdestination hos svenska charterresenärer, men från och med i år har Anders Lindström sett en uppgång för charterresor till landet.

Just nu är det slutet för säsongen för charterresor till Turkiet och det är för tidigt att säga om de aktuella stridigheterna vid gränsen mot Syrien kommer att påverka nästa säsong.