Handelskriget

Framsteg i samtalen mellan USA och Kina

1:24 min

USA och Kina har träffat en första överenskommelse kring handelsfrågor. Uppgörelsen innebär bland annat att de planerade tullökningarna på kinesiska varor som skulle trätt i kraft nästa vecka slopas.

– Det har varit mycket friktion mellan våra länder, men nu är det kärleksfest sa Donald Trump igår på en presskonferens i Vita huset tillsammans med Kinas vice premiärminister Liu He.

Överenskommelsen beskrivs som steg ett i något som är åtminstone en tvåstegsraket och en rad detaljer återstår att mejsla ut.

Men amerikanska medier rapporterar att fredagens uppgörelse kan vara den första substantiella överenskommelsen sedan handelskonflikten började för ett och ett halvt år sen, och några saker är klara redan nu. Kina ska ha gett löfte om omfattande köp av amerikanska jordbruksprodukter och USA slopar den omgång utökade tullar som planerats träda i kraft nästa vecka.

Enligt Vita huset ska framsteg ha gjorts i förhandlingarna om immateriella rättigheter men både kring det och på många andra punkter återstår förhandlingsarbete.

En ny omgång ömsesidiga tullar ska enligt tidigare planer träda i kraft i december – men Vita huset uttryckte i dag förhoppning om att också de kan slopas.