Inför söndagens val

Författare: Polacker allt mer öppna om politik

1:59 min

Det är parlamentsval i Polen på söndag och en ny trend verkar vara att polackerna är mer öppna med var de står politiskt, säger författaren och filosofen Piotr Stankiewicz.

– Medborgare visar tydligare vad de tycker, till exempel genom att sätta upp affischer på sina hus, i trädgården och så vidare, säger filosofen och författaren Piotr Stankiewicz som bland annat har skrivit om den polska mentaliteten.

På söndag är det parlamentsval i Polen. Enligt mätningar ser det styrande Lag och rättvisa-partiet ut att få ett stöd på över 40 procent och det största oppositionspartiet Medborgarplattformen över 20 procent.

Under de senaste fyra åren har Lag och rättvisa bland annat gjort förändringar inom rättsväsendet vilket har tärt på relationen till EU. Enligt Lag och rättvisa behövs reformerna och med tanke på det stöd som partiet har, verkar många väljare vara nöjda. Men oppositionen och kritikerna är missnöjda och det talas om en allt djupare politisk polarisering – och med det kanske ett nytt förhållningssätt till att berätta var man står politiskt.

– Det skulle för fyra år sen ha varit mycket ovanligare att öppet visa var man står politiskt – det är en stor förändring. Polackerna är inte rädda för att tala om politik och var man står. Det är helt nytt och en positiv sak, säger Stankiewicz.

Stankiewicz kan inte säga vad exakt den här nya öppenheten beror på, men han säger att de som stöder det styrande partiet kanske är mer passionerade gällande sitt parti.

– När det gäller resten av befolkningen är jag inte helt säker på vad det beror på säger han och tillägger: men kanske vi efter 30 år av demokrati har vant oss vid det, kanske det är en generationsgrej säger han.