Turkiska offensiven

Turkiskt artilleri sköt mot mål nära USA-bas

1:46 min

Turkiskt artilleri var igår kväll nära att träffa en amerikansk militärbas i nordöstra Syrien, det bekräftar USA:s försvarshögkvarter Pentagon.

Eldgivningen var enligt Turkiet inte riktad mot USA:s bas utan mot kurdiska styrkor i närheten.

Men händelsen visar på riskerna för oavsiktliga sekundäreffekter av den turkiska invasionen.

Inga amerikanska soldater skadades i gårdagens attack och turkiets artillerield ska ha avbrutits så snart USA meddelat vad som skett. Men enligt en Pentagonkälla var bombardemanget så kraftfullt att man övervägde att skjuta tillbaka i självförsvar.

Den turkiska offensiven mot Norra Syrien går idag in på sin fjärde dag. Enligt FN har nu 100 000 flytt sina hem men trots kraftiga fördomanden från omvärlden, hot om sanktioner och uppmaningar från Pentagon, har Turkiet inga planer på att avbryta offensiven.

Bedömare över hela världen har uttryckt oro över att terrornätverket IS ska dra nytta av situationen. Igår lyckades fem IS-fångar fly ur ett kurdkontrollerat fängelse, enligt den kurdledda SDF-styrkan som hävdar att flykten möjliggjordes efter turkisk granatbeskjutning mot fängelseområdet.

IS tog också på sig ett kraftigt bilbombsattentat utanför en populär shawermarestaurang i Qamishli och från det ökända Al Hol-lägret spreds videoklipp som säger sig visa hur IS-kvinnor inledde ett upplopp mot kurdiska fångvaktare i ett försök att fly lägret.