Tyfonvarning

En död när Japan hukar inför tyfon

0:22 min

En person har dödats och fyra skadats när en tornado drog fram i staden Ichihara i Japan, i samband med att tyfonen Hagibis närmar sig Tokyo.

Tyfonen Hagibis närmar sig med maklig takt huvudstadsområdet i Japan. En tornado drog fram i delar av staden Ichihara i prefekturen Chiba sydost om Tokyo, där fyra personer skadades när ett hus förstördes. En man hittades död i en vält bil, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo.

Svenska Sophia Watanabe bor i Tokyo sedan flera år tillbaka, och säger att hon har följt uppmaningarna om att handla mat, förnödenheter samt att se till att ha ficklampor med batterier redo.

– Vi hoppas på det bästa, vi har laddat alla telefoner och har laddat upp med mat, säger hon.

Vid 01-tiden svensk tid hade regnet börjat ösa över Tokyo, men vindarna hade ännu inte börjat ta fart, berättar hon.

TT: Hur är stämningen i staden?

– Det var ganska apokalyptiskt i går när jag gick för att handla efter jobbet. Många matvaruaffärer hade slut på vatten och bröd. Det var tomma hyllor i ganska många affärer. Folk har verkligen tagit det här väldigt seriöst och verkar bunkra, säger Sophia Watanabe.

Hagibis, med vindhastigheter på 60 meter per sekund och regnmängder som inte skådats i landet sedan 1958, väntas nå Japan under kvällen, lokal tid, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo. Sophia Watanabe säger att hon inte har varit med om något liknande.

– Vi kände (tyfonen) Faxia (i september). Men då behövde vi inte ens flytta in utemöbler och krukor. Det här verkar vara på en helt annan nivå. Det tas mycket allvarligare, säger hon.

Både Nippon Airways och Japan Airlines har ställt in de flesta flygen under lördagen, och bland annat har Shinkansentågen mellan Tokyo och Nagoya ställts in. Nöjesparkerna Disneyland och Disneysea håller stängt hela dagen. Även stora industrier som Honda och Toyota kommer att stänga några av sina fabriker under lördagen.

Formel 1-kvalet på Suzukabanan 30 mil sydväst om Tokyo har skjutits upp till söndagen, och två VM-matcher i rugby har ställts in.

Uppemot 1 000 millimeter regn kan falla i bland annat Tokairegionen under 24 timmar från mitt på lördagen.