Frankrike

Terrorberedskapen höjd efter attentat i Paris

2:06 min

I Frankrike har två polisanställda stängts av från sina tjänster, misstänkta för att vara radikala islamister.

Det sker en dryg vecka efter attentatet i länspolisens lokaler i Paris, där fyra polisanställda dödades av en ensam gärningsman, med islamistiska åsikter. I veckan har president Macron manat till ökad vaksamhet i samhället.

När Frankrikes president Macron höll tal för att hedra offren för attentatet, så manade han till vaksamhet och uppmärksamhet på arbetet i skolan och på religiösa platser, för att försöka undvika att islamismen får ökat fäste i samhället.

Omedelbart efter dådet sas det att det inte fanns några tecken på islamism i gärningsmannens profil.

Men efter hand har det framkommit att den 45-årige datateknikern som dödade fyra av sina arbetskamrater, hade konverterat till islam, slutat ta kvinnor i hand.

Han hade även uttalat sig positivt om attentatet mot tidningsredaktionen Charlie Hebdo 2015, utan att den uppgiften hade förts vidare.

Han arbetade med säkerhetsklassat material och ingen vet i nuläget om han hade medhjälpare. Ingen organisation har tagit på sig dådet och gärningsmannen är nu död.

Inrikesminister Christoph Castaner som är högst ansvarig för länspolisen, har kritiserats och förhörts och har medgett att det finns brister i polisens underrättelseverksamhet.

Efter attentatet så har terrorberedskapen höjts och en extra vaksamhet märks bland polis och militär som patrullerar i centrala Paris.

Det finns de som menar att presidentens varningar riskerar att leda till överdriven misstänksamhet, men det har även framkommit att det finns

19 polisanställda som står under särskild uppsikt, misstänkta för att ha radikala åsikter och i veckan har två av dem stängts av från sina tjänster.

Även imamen i den moské som gärningsmannen brukade besöka har stängts av från sin tjänst, misstänkt för att vara islamist.