Turkiska offensiven

Tyskland stoppar sin vapenexport till Turkiet

1:51 min

Den turkiska offensiven mot nordöstra Syrien fortsätter och striderna har intensifierats.

Turkiet har trappat upp anfallet. Ekots tidigare Mellanösternkorrespondent Katja Magnusson om vad som hänt senast.

Över 190 000 personer nu har flytt från just staden Ras al-Ayn och en annan stad längs gränsen som heter Tal Abyad. Det kurdiska självstyret uppger att ännu fler är på flykt.

Antalet civila dödsoffer fortsätter att öka till följd av den här turkiska offensiven. Det är oklart hur många civila som har dödats men till exempel så uppger det syriska människorättsobservatoriet som anses stå nära den syriska oppositionen att 30 civila har dödats på den syriska sidan. Det har också varit dödsoffer i turkiska städer.

– Turkiska styrkor har gått in i gränsstaden Ras-al Ayn, men medan Turkiets försvarsdepartement har påstått att turkiska trupper tagit kontroll över staden och dess centrum så säger kurdiska stridande att kampen fortsätter, säger utrikesreporter Katja Magnusson.

Men kurdiska röda halvmånen skickar inte längre ambulanser till just Ras al-Ayn eftersom de uppger att ambulanserna träffats av beskjutning från Turkiet och att den här staden har i stort sett tömts på civila.

Katja Magnusson fortsätter:

– På politisk nivå så har Arabförbundet haft ett extrainsatt möte i Kairo med anledning av det turkiska angreppet. Ordföranden för organisationen har sagt att offensiven bör stoppas. Tyskland är ännu ett av de länder som vill stoppa vapenexporten till Turkiet. Dessutom har det varit demonstrationer runtom i Europa mot Turkiets angrepp, bland annat i Stockholm.

Det har funnits farhågor att IS-fångar ska kunna dra nytta av den här situationen och rymma?

– Senast idag har det varit en bilbomb utanför ett fängelse i staden Hassakeh där IS-fångar hålls. Ingen har tagit på sig dådet, men sovande IS-celler anklagas för att ligga bakom såna attacker. Igår lyckades minst fem IS-terrorister rymma från ett annat fängelse i Qamishli, säger Katja Magnusson.

Iraks utrikesminister har varnat för att den här turkiska offensiven kan stärka terrorgruppen IS och en talesperson för den kurdiska styrkan SDF har beskrivit dessa fängelser med tusentals IS-terrorister som en laddad bomb.