Ukraina

Folket tvivlar på utlovat val

2:02 min

För en dryg vecka sedan kom Ukraina och de separatister-grupper som kontrollerar de östligaste delarna av landet överens om att det ska hållas val där.

Ekots korrespondent har träffat folk från staden Luhansk som ligger i de här områdena.

– Jag vet inte vad jag ska tro, det är nog bara en politisk diskussion och det kommer inte att leda till något bra, det säger Jekaterina Vasiljevna som bor den i av separatister kontrollerade staden Luhansk.

För henne är det långt ifrån säkert att det ens blir något val och hon förstår inte riktigt vad det ska leda till. Eller som Jekaterina säger, "Man kan hoppas, men förlora inte ditt sunda förnuft".

Det var för snart två veckor sedan som Ukraina och de pro-ryska separatisterna bland annat kom överens om att det ska hållas val i östra Ukraina och att området i framtiden ska få någon form av speciell status inom Ukraina.

Oleg, bor även han i Luhansk, och tror inte att de som styr där till slut kommer att tillåta något val.

– På den sidan. Jag tror inte de kommer att tillåta det, de är väldigt stränga där. De litar inte alls på Ukraina, säger Oleg.

Det har från ukrainskt håll uttalats en del viktiga villkor. Att Ukraina först ska kontrollera sina gränser, att ukrainsk lag ska gälla, att ukrainska partier ska kunna ställa upp, att valen inte ska ske "under vapenhot" och att de ska uppfylla internationella normer för demokratiska val.

För att genomföra så högt ställda mål i praktiken torde det kräva att både vapen och trupper helt dras bort från Donbass och att någon sorts demokrati där uppstår, helt ur tomma intet.

Det finns idag inget som pekar i den riktningen. De båda sidorna kan sedan en vecka inte ens komma överens om att dra tillbaka trupper från två mindre byar vid frontlinjen.