Nobel

Ekonomiexperten: De här är förhandsfavoriter

2:15 min

Efter en hel vecka av Nobelpris tillkännages i dag vem som tilldelas Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

– Dagen till ära kan vi kalla det det finaste priset en ekonom kan få, även om det finns andra pris där prissumman är högre, men detta smäller nog ändå högst, säger Kristian Åström Ekots ekonomikorrespondent.

En av flera som är en förhandsfavorit till priset är amerikanska ekonomen Esther Duflo.

– Jag tycker hon är ett exempel på hur man kan visa att ekonomi inte bara är en inkapslad teoribildning inom det ekonomiska facket utan det ekonomiska ämnet har svällt under de senaste decennierna, det är beteendeekonomi, miljöekonomi, biståndsekonomi, säger Kristian Åström.

Esther Duflo har bland annat gjort fältstudier i Afghanistan och Afrika och hon har bland annat frågat sig varför en miljon människor per år dör av Malaria trots att vi vet hur vi ska bota det.

Det finns även två svenska namn med bland förhandsfavoriterna. Torsten Persson som forskar inom politisk ekonomi. Han undersöker vilket styrsystem som ger mest ekonomiskt fördelaktiga resultat. Den andra är  Assar Lindbeck som forskar inom arbetsmarknad och socialförsäkringar.