Naturskyddsföreningen utreder tillgången till förnyelsebar energi

Genom effektivisering och en kraftig ökning av bioenergi och vindkraft, kan Sverige på 15 år ersätta all kärnkraft och nästan alla fossila bränslen utanför transportsektorn. Det hävdar Naturskyddsföreningen, som helt enkelt frågat de som producerar förnyelsebar energi vad de kan leverera i framtiden, säger föreningens generalsekreterare Svante Axelsson.

– Vi är själva överraskade att det är så mycket förnybart som finns tillgängligt, men det är branschens uppfattning och nu har ketchupeffekten kommit, nu finns det möjlighet att leverera, säger Svante Axelsson, som är generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

Vindkraften står idag för bara en liten del av elproduktionen, men kan bli en stor producent till 2020. 

– I Sverige finns naturligtvis den största potentialen ute i havet, men sedan finns det även väldigt mycket att bygga på land, säger Gunnar Fredriksson som representerar Vindkraftleverantörerna.

Satsning på kraftvärme
Bioenergi används i stor utsträckning i Sverige, men hittills mest för värmeproduktion. Nu sker en stor satsning på kraftvärme, alltså att man producerar både el och värme. 

– Om vi ska ha det i ekonomiska termer så satsar värmeverken 17 miljarder fram till 2010, och massaindustrin  fyra miljarder fram till 2010, så jag tycker att just nu händer det otroligt mycket, säger Kent Nyström, vd i Svebio.

”Regeringen ger dubbla budskap”
Svante Axelsson anser att regeringen ger dubbla budskap i sin energipolitik.

– Det finns ett janusansikte från regeringens sida, att man säger ja till allt just nu. Mer kärnkraft via effekthöjningar, mer gaskraft, mer vindkraft, mer biokraft och mer effektivisering. Vi behöver inte hålla på och kvacka med de gamla energislagen, kör med de förnybara. Kör ett race och inte två, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Svenska naturskyddsföreningen.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".