Regeringsprogram klart för Tyskland

Efter flera veckors förhandlingar ser det nu ut som om den kommande tyska koalitionsregeringen har enats om ett digert sparprogram. Tyskarna kan se fram mot höjd pensionsålder och höjda skatter.

Det tog nästan åtta veckor efter nyvalet för de båda koalitionspartierna, kristdemokraterna och socialdemokraterna att enas.

Höjd pensionsålder
Efter en långkörning det senaste dygnet finns nu ett regeringsprogram, som ska innehålla de största besparingarna som en tysk regering har föresatt sig att driva igenom i modern tid.

Dokumentet är 130 sidor tjockt och innehåller höjd pensionsålder, höjningar av skatter och momssatser och strukna deklarationsavdrag.

Men hur många miljarder euro som programmet omfattar är inte känt än. Ambitionen löd tidigare på 35 miljarder, men under förhandlingarna har även stora satsningar på forskning och infrastruktur kommit till.

Politisk turbulens
Under de gångna förhandlingsveckorna har det varit politiskt turbulent i Tyskland. Uppgörelsen har krävt både uppoffringar och offer.

Socialdemokraternas partiledare Franz Müntefering avgick efter en intern maktkonflikt, och den tilltänkte näringsministern kristdemokraten Edmund Stoiber, valde då samtidigt att hoppa av regeringen efter motsättningar med bland andra Angela Merkel.

Men med dagens uppgörelse än det ändå en bit kvar innan kristdemokraten Angela Merkel kan tillträda som kansler.

På måndag ska båda partierna på respektive partikongresser godkänna uppgörelsen.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".