Izzat Ibrahim al-Douri.

"Nära medarbetare till Saddam har dött"

En av den irakiske ex-diktatorn Saddam Husseins närmaste medarbetare Izzat Ibrahim al-Douri uppges ha dött. Uppgiften kommer från tv-kanalen Al Arabiya som på fredagskvällen citerade ett uttalande från Baath-partiet.

Izzat Ibrahim var nummer sex på den lista med 55 namn på de mest eftersökta personerna i Irak som USA har upprättat. Och han var den högste ledare från Saddam-regimen som fortfarande befann sig på fri fot.

Al Arabiya ger inga detaljer om hur Izzat Ibrahim ska ha avlidit och uppgiften har inte bekräftats av några andra källor. Det har tidigare förekommit rykten om att Izzat Ibrahim skulle lida av cancer.

Izzat Ibrahim satt på flera ledande poster under Saddam Husseins tid. Bland annat var han vice ordförande i revolutionsrådet och delaktig i styret av norra Irak när regimen använde kemiska vapen mot kurder i slutet av 1980-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".