Indien reagerar skarpt på TV-tal

Indien reagerade under tisdagen mycket skarpt på den pakistanske ledaren Pervez Musharrafs tal på måndagen, där han förnekade att Pakistan exporterar terrorister till indiska Kashmir. Indiens utrikesminister Jaswant Singh betecknade Musharrafs uttalanden som "farliga".
Ett farligt tal som gjort oss besvikna. Det sade Indiens utrikesminister Jaswant Singh, som var mycket skarp i tonen när han i eftermiddags kommenterade måndagens tal av Pakistans president Pervez Musharraf. Han sa att Musharraf bidragit till att öka spänningen snarare än minska den. Terrorismens epicentrum Jaswant Singh beskrev Pakistan som den internationella terrorismens epicentrum, och det som särskilt verkar ha irriterat den indiska sidan är att Musharraf sa att det inte förekommer någon infiltration av pakistanska islamiska extremister in i Indien. Stöd från USA Indien säger att pakistanbaserade grupper ligger bakom en lång rad spektakulära terrordåd i Indien. New Delhi får diplomatiskt stöd från USA och andra länder, som kräver att Pakistan stoppar dessa militanta grupper. Ökad risk för krig Frågan som ställs här i Indien är nu om Musharraf tänker fortsätta att låta militanta grupper operera i gränsområdet till Indien. Det skulle i så fall dramatiskt öka risken för krig med ett Indien, som säger sig ha tappat tålamodet med Musharrafs tidigare löften. I Indien är ilskan också stor över att Musharraf sitt tal anklagade Indien för övergrepp mot muslimer i Kashmir och i delstaten Gujarat. En indisk kommentator sa att det verkade som om Musharraf försökte framställa konflikten som en konflikt mellan islam och hinduismen. Trotsig retorik En ledande pakistansk kommentator som uttalade sig i indisk TV sa att Musharraf, trots sin trotsiga retorik, sannolikt i det tysta nu kommer att försöka helt stoppa de militanta grupperna från att attackera Indien. Riskabelt vapenskrammel Musharrafs hökaktiga tal och det fräna svaret från Indien, skulle därmed mest kunna vara vapenskrammel från politiskt försvagade ledare för att tillfredsställa hemmapubliken. Det är i så fall ett riskabelt vapenskrammel, med en miljon soldater längs gränsen och kärnvapen redo att avfyras.
Nils Horner, New Delhi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".