Strid om skidpister i naturreservat

Stiftelsen Idre Fjäll planerar en kraftig utbyggnad av skidturismen på fjället Städjan. Men projektet är kontroversiellt eftersom de nya nedfarterna delvis skulle byggas i ett naturreservat. Hos lokalbefolkningen är meningarna delade om projektet.

– Vi vill bygga ut skidåkningen i form av nedfarter. Tre nedfarter åt det här västra hållet och fyra nedfarter på baksidan, den ostliga sidan, säger Joachim Johansson som är tillförordnad vd vid Idre Fjäll och projektledare för utbyggnaden.

Det ska byggas stugor med 6 000 nya bäddar i skidanläggningen och det främsta lockbetet är att ge bygden nya jobb.

– Det ska innebära mellan 300 och 350 nya årsarbetstillfällen.

Kommunansvariga välkomnar
Men utbyggnaden skär igenom ett naturreservat och skulle påverka 180 hektar skyddad natur. 46 hektar skog i reservatet måste huggas ner för att ge plats för de nya nedfarterna. Ändå välkomnas projektet av det socialdemokratiska kommunalrådet Herbert Halvarsson i Älvdalens kommun.

– Jag stöder projektet för jag ser det utifrån möjligheten att skapa flera arbetstillfällen och det är vad vi behöver i den här kommunen.

Men hur motiverar du att man måste hugga ner skog i naturreservatet?

– Det är så pass liten åverkan på marken så att man kan acceptera det.

Prejudikat för framtiden
Länsstyrelsen i Dalarna, Friluftsfrämjandet lokalt och Svenska naturskyddsföreningen har yttrat sig emot projektet, liksom många privatpersoner.

Nere vid älven hos Håkan Karlström, aktiv i Naturskyddsföreningen, möts man av tio sibiriska draghundar. Han är oroad över planerna på utbyggnad i reservatet.

– Om man tillåter en exploatör att ge sig in i ett naturreservat så öppnar det mycket dörrar till vidare exploatering i de reservat som finns. Man skapar ett prejudikat för framtiden helt enkelt.

Håkan Karlström anser att Idre borde satsa på en mer differentierad turistverksamhet.

– Skidåkning sysslar man med i den här regionen från Lucia och fram till påsk. Jag tycker att man ska satsa mer på åretruntaktiviteter i stället för att ensidigt satsa på en sorts aktiviteter för folk som kommer hit för det gynnar inte den här bygden i det långa loppet.

Finns inga alternativa
Men varken projektledaren Joachim Johansson eller kommunalrådet Herbert Halvarsson tror på något annat än vinterturismen.

– Vi kan som företag inte se någon annan tillväxtmöjlighet. Det är den turistiska näring som vi tror på, säger projektledaren Joachim Johansson.

– Jag ser inget alternativ i dagsläget som kan skapa den här dimensionen av arbetstillfällen, säger kommunalrådet Herbert Halvarsson.

Idre Fjäll planerar att lämna in en formell ansökan om att få genomföra projektet Tre Toppar i vår.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".