Koptisk kyrka i Kairo. Foto: Christer Fridén/SR.

Sämre relationer mellan kristna och muslimer i Egypten

I Egypten håller relationerna mellan landets kristna, kopterna, och den muslimska majoriteten på att försämras. Nyligen dödades tre människor i sammanstötningar mellan de religiösa grupperna.

Och nu upprörs muslimerna av att kopterna har startat en egen tv-kanal. Där visas koptiska gudstjänster. Ingen vet riktigt hur många kristna det finns i Egypten, men omkring 10 procent av landets befolkning, är en vanlig uppskattning.

Tv med USA-hjälp
I många år har dom försökt starta en radiokanal i Egypten, men inte fått tillstånd till det. Men nu har kopterna med amerikansk hjälp istället fått igång en egen satellit-tv-kanal. Och många bland Egyptens muslimer protesterar. Några eftersom de tror det är ett försök att missionera bland muslimerna. Andra för att de inte vill ge kopterna samma rättigheter som muslimerna har.

– De flesta är emot oss, säjer fader Bishoy som leder tv-kanalen som upprör så många muslimer.

– De tycker det är fel att vi får komma tills tals och än värre starta en tv-kanal.

Falsk regeringsbild
Statsmakterna i Egypten försäkrar ständigt att det inte finns några som helst motsättningar mellan landets kristna och muslimer. Men hur falsk den bilden är visade sig i slutet av förra månaden då tusentals muslimer i Alexandria gick till angrepp mot stadens kopter.

Anledningen var ett kristet teaterstycke som påstods angripa islam. När föreställningen också gavs ut på video retade det upp många muslimer som började attackera Alexandrias kristna med tre döda och över 140 skadade som resultat.

Dt är inte första gången det är blodiga sammanstötningar mellan muslimer och kopter. Det händer så gott som varje år.

– Det har pågått i nästan 1 400 år, sedan islam kom till Egypten, säjer fader Bishoy, men vi ger oss inte. Vi vill vara en del av Egypten. Vi är stolta över att vi är egyptier, men också över att vi är kristna, säjer fader Bishoy.

Christer Fridén, Kairo
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".