Fyra döda i olycka med svensk buss

I en olycka med en svensk buss vid färjeläget i Gedser på ön Falsters sydspets i Danmark omkom fyra personer på tisdagen, och ett tiotal personer skadades svårt varav en livshotande. Passagerarna kom från flera städer i Sverige och hade varit på besök i sitt hemland, före detta Jugoslavien.

Läs och hör bussbranschens kommentar på Nyhetssidan

Bussens chaufför valde fel väg ut ur Gedsers färjeläge och kom in i en fil för personbilar istället för bussfilen, en väg som var för låg för tvåvåningsbussen, trots att både skyltar och ljus varnade för det. Den maximala fordonshöjden var 3,3 meter och bussen betydligt högre. Bussen kilades fast och främre delen av taket blev avskalat. Alla som omkom satt i bussens övervåning. Brottsmisstankar Precis som den svenske busschaufför som var inblandad i dödsolyckan i centrala Köpenhamn förra året, kan chauffören i Gedser bli misstänkt för vållande till annans död, säger Nyköbings polismästare Torben Jensen. Olyckan i Gedser inträffade vid 16.30-tiden och orsakade storlarm. 22 ambulanser skickades till hamnen från Falster, Lolland och Själland. Bussen hade 45 passagerare och fyra chaufförer. Gedser är en av de hamnar dit det går färjor från Tyskland. Mittemot, på den tyska sidan, ligger Rostock. Informationsproblem Den som blev livshotande skadad vårdas nu på Rikshospitalet i Köpenhamn. Andra skadade vårdas på sjukhuset i Nyköbing Falster. Det finns ett informationsproblem säger sjukhusdirektör Torben Cordtz. – Vi har inte vetat identiteterna på de patienter som kommit in, och sedan är det naturligtvis ett språkproblem men vi har kallat in tolkar och lyckligtvis har vi läkare på sjukhuset som talar bosniska, säger han. De flesta av passagerna är från Linköping, och där inrättades på tisdagskvällen en krisgrupp. Andra passagerare kom från Norrköping, Nyköping, Örebro och Motala. De hade varit i sitt tidigare hemland - forna Jugoslavien - på besök, berättar Emir Beharik på svensk-bosniska föreningen i Norrköping. Taket tas ner Det har tidigare hänt olyckor med det låga taket till den gamla passkontrollen i Gedser. Rederiet Scandline som driver färjeläget har hittills ansett att skyltning räckt men efter tisdagens dödsolycka började man genast montera ner taket. – Nu tar vi ner taket helt, säger rederiets informationschef Gert Jakobsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".