Stora skadestånd för Säpo-uppgifter

De två personer, som den så kallade registernämnden anser ha lidit skada av Säpo:s uppgifter har nu lämnat in sina skadeståndskrav till regeringen. Den ena, Gun Zacharias, kräver 250 000 kronor av staten och den andre, Björn Skånberg, kräver 450 000 kronor, och han har flera skäl till dett, bland annat utebliven lön för jobb som han har missat.
I början av april i år slog registernämndens utredning fast att både Björn Skånbergs och Gun Zacharias anställningar påverkats negativt av Säpo:s uppgifter. Utredningen handlade om vilka uppgifter som egentligen har lämnats ut genom åren från myndigheterna om enskilda medborgare, och framförallt till arbetsgivare. Ekonomiskt och psykiskt lidande Det var på 70-talet som Björn Skånberg gick miste om FN-tjänster, och Gun Zacharias fråntogs arbetsuppgifter på Socialstyerlsen. De vill nu ha 450 000 kr respektive 250 000 kr i skadestånd av staten, för bl a ekonomisk förlust och psykiskt lidande. Leander fick 400 000 kr Bakgrunden är det uppmärksammade fallet med snickaren Torsten Leander som 1997 fick rätt mot staten, efter att han felaktigt stämplats som säkerhetsrisk av Säpo. Torsten Leander fick 400 000 kr i ersättning, och i somras fick ytterligare 6 felaktigt drabbade personer ersättning, med 100 000 kr var. Ersättningen betalas ut ex gratia, vilket innebär att statens skadeståndsskyldighet inte har prövats, men att medborgaren ändå, som det heter, av nåd ges upprättelse. Regeringen ska komma med beslut om skadestånd före midsommar.
Helena Jansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista