Socialministern: Kampanj mot Apoteket

En socialdemokratisk regering kommer inte att luckra upp Apotekets monopol på läkemedelsdistribution, trots kritik från flera håll. Och kritiken är till stora delar organiserad av en kampanj, hävdar socialminister Lars Engqvist.
I detalj vilka som står bakom kampanjen vill Lars Engqvist inte gå in på, men han säger att han har fått information om saken. Han nämner ändå att Farmaceutförbundet skulle ingår i kampanjen och han syftar också på två debattartiklar i Svenska Dagbladet tidigare i veckan där bland annat VD:n för Kronans Droghandel kritiserar regeringen. Regeringen har tidigare låtit Lars Jeding utreda Apotekets monopol. Jeding förslog att ensamrätten på läkemedelsdistrikutionen skulle avskaffas. Men Lars Engqvist anser att Sverige har en väl fungerande läkemedelsdistribution, som han under inga omständigheter tänker öppna för fri konkurrens. Han tänker heller inte följa uppmaningar om avreglering från konkurrensverket.
Sören Granath

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista