Sprickor anas i miljösamarbetet

Miljöpolitiken var grunden för samarbetet mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Men nu syns tydliga sprickor mellan partierna samtidigt som den borgerliga alliansen blir allt mer enig om miljön.

Statsminister Göran Persson vill satsa på miljön. Men i riksdagen kan han snart åka på bakslag.

Miljömålspropositionen som antas om knappt två veckor är grunden för miljöpolitiken. Men där har miljöpartiet struntat i socialdemokraterna och vänsterpartiet och lägger över 130 egna förslag.

– Det är naturligtvis tråkigt eftersom miljöpolitiken är det som vi började samarbeta kring med vänsterpartiet och miljöpartiet. På något sätt ger det en väldigt splittrad bild av den svenska miljöpolitiken som vi annars är väldigt stolta över säger Sinnika Bohlin, socialdemokrat i miljö- och jordbruksutskottet.

Samtidigt närmar sig miljöpartiet de borgerliga som har en gemensam linje som miljöpartiet stödjer på flera punkter. Exempelvis ska en fristående kommission se över hela miljöpolitiken och nya mål sättas upp för klimatpolitiken.

Men miljöpartiet hade inte något val, enligt Åsa Domeij, då regeringen ville göra för lite.

– Det är bristen på åtgärder helt enkelt. Deras motiv är att det skulle komma längre fram i diverse propositioner och skrivelser. Men det har vi inte heller sett så mycket av än.

Finns det risk att det här skapar en bild av en splittrad syn på miljön mellan de tre partierna?

– Nej, jag tror inte att det är något nytt egentligen. En kritik som miljöpartiet alltid har haft gentemot övriga partier är att det är svårt på åtgärdssidan när man verkligen ska komma till skott, säger Åsa Domeij.

Domeij tycker inte heller att de borgerliga går tillräckligt långt. Men de får miljöpartiets stöd och det är de förstås glada för.

– Det har ju blivit upp-och nervända världen här. Nu är det vi inom den borgerliga alliansen som har hittat en enighet medan det är vänstersidan som har spruckit. Sedan är det bara roligt att miljöpartiet har hakat på våra offensiva förslag på miljöområdet som då leder till att vi kan få en annan majoritet i kammaren, säger moderaten Lars Linblad.

Snart ska samarbetspartierna förhandla om klimatet och hur utsläppen ska minskas. Efter miljöpartiets överenskommelse med de borgerliga är det mer osäkert om partierna kan enas. Går inte det, blir bilden av miljöpolitiken ännu mer sprucken.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".