Ny bostadspolitik möter motstånd

Hyresgästföreningen kritiserar utredningsförslaget att slopa räntebidragen till nybyggda hus. Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman säger att slopandet skulle höja hyrorna och försämra ställningen för hyresgäster jämfört med villaägare.

Barbro Engman ställer sig frågande till hur renoveringen av miljonprogrammet ska bekostas.

– Man ger sig överhuvud taget inte på den stora frågan om ombyggnader av miljonprogramsområdena som rymmer allt från installation av hissar till rejäla ombyggnader, säger Barbro Engman.

”Ojämlikhet ökar”
Regeringens arbetsgrupp för bostadsfinansieringen från 2007, har inga förslag till hur de stundande renoveringarna av miljonprogrammets bostäder ska bekostas.

Barbro Engman är upprörd över att utredarna inte vill göra något åt den bristande neutraliteten mellan hyreslägenheter och småhus. Den hyresboende har ju till exempel inga möjligheter att göra avdrag för låneräntor.

Hyresgästföreningen är också mycket kritisk till förslaget att avskaffa räntebidragen som funnits för nya hus sedan början av 90-talet. Slopandet skulle enligt utredarna höja hyran för en trea med bara en hundralapp i månaden. Men den förklaringen köper inte Barbro Engman.

– Att ta bort räntebidragen skulle ha ofantligt stora konsekvenser för hyresgästerna medan andra kan parera det på olika sätt.

Rejäla satsningar
Hyresgästföreningen håller med allmännyttans organisation Sabo, om att den här utredningen inte duger som grund för en framtida bostadspolitik. Det krävs en rejäl utredning även om man då inte hinner före valet, säger Barbro Engman.

Regeringens utredare vill att slopade räntebidrag, 1,8 miljarder om året, ska bekosta ett nytt investeringsbidrag för nya hyreslägenheter. Men det blir fel, enligt Barbro Engman. Utredarna ser inte samhällsintresset här.

– Det här är inget nollsummespel utan här ska samhällsintresset komma till uttryck genom rejäla satsningar för att klara både ombyggnader och bostadsproduktion framöver, säger Barbro Engman, ordförande för Hyresgästföreningen.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".