Gränsen i Kashmir öppnad till slut

I Kashmir öppnades en tredje övergång längs vapenstilleståndslinjen mellan Pakistan och Indien på söndagen. Men än så länge har inga människor fått passera gränsen, bara tält och andra förnödenhet.

Muhammad står vid vapenstilleståndsgränsen i pakistanska Kashmir och tittar över på andra sidan, in mot Indien. Han kan se sina släktingars hus därborta men han har aldrig träffat dem i verkligheten.

Muhammad förlorade sin egen dotter i jordbävningen och hans hem förstördes, han är orolig för sin faster och andra släktingar på andra sidan. Han är besviken på att gränsen inte öppnats förrän över en månad efter jordbävningen, så att splittrade kashmiriska familjer kan få trösta och hjälpa varandra.

Än så länge inga människor
Jordbävningen, vars epicentrum var här, nära pakistanska Chakoti och indiska Uri på andra sidan, har inte lett till försoning mellan ärkefienderna Indien och Pakistan. Hittills har bara begränsade hjälpsändningar tillåtits passera, inga människor.

Indien är oroligt för att muslimska terrorister från Paksitan ska ta sig in i Indien.

– Det är lätt att kolla att vi inte är terrorister, vi har inga bomber. Vi vill bara träffa våra släktingar och höra efterom de lever, säger Mohammad.

Förtroendeskapande åtgärd
De båda länderna säger att öppningen för första gången på nästan 60 år av vapenstilleståndslinjen, även om den går långsamt, är en viktig humanitär och förtroendskapande åtgärd.

För Mohammed blir det inget tält i dag heller, han har ett par timmars klättring upp tillbaka till sin by. I morgon tänker han komma tillbaka till gränsövergången.

Nils Horner, Chakoti, Pakistan
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".