Ericssons nedlagda fabrik i Nynäshamn.

Försvunna jobb har inte flyttats ut

På fem år har omkring 40 000 jobb försvunnit hos de största företagen i Sverige. Men jobben har inte flyttat utomlands, eftersom antalet anställda utomlands hos de här företagen bara har ökat med 16 000. Det visar en undersökning som Ekot har gjort.

Ekot har frågat de 30 företag som är de största arbetsgivarna i Sverige hur många anställda de har här idag jämfört med för fem år sedan och hur många de är i andra länder idag, också jämfört med för fem år sen.

De 22 som svarat har omkring 283 000 anställda i Sverige i dag. För fem år sedan så var de omkring 40 000 fler.

Andra arbetsgivare
Men företagen har inte alls växt utomlands i motsvarande takt. Där har antalet anställda bara ökat med som allra mest bortåt 16 000.

Undersökningen ger inte stöd för att jobben skulle ha flyttat ut från Sverige. Har jobben bara försvunnit?

Både ja och nej.

Flera jobb har bytt arbetsgivare, kan man säga. Storföretagen skär bort annat än kärnverksamhet , knoppar av vissa affärsdelar och lägger ut andra tjänster på entreprenad så att andra företag tar över.

Ingen jobbtillväxt
Då borde det totala antalet jobb vara detsamma eller till och med ha ökat. Så är det inte.

– I Sverige totalt sett sker ingen tillväxt av jobb. Det är det som är Sveriges akilleshäl, att det inte skapas tillräckligt många jobb. Det beror framför allt på att tjänstebranschen inte har växt fram för att ersätta de gamla industrijobben, säger Magnus Henreksson.

Sedan är det också så att många företag har effektiviserat bort jobb. Företagen gör lika mycket eller mer i dag jämfört med förut men har lika många anställda eller färre.

– Om det gäller tillverkning har rationaliseringar gått fort och produktivieteten ökat så det blir färre jobb och högre produktion, säger Magnus Henrekson, chef på Industriens Utredningsinstitut.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se

Victoria Gaunitz, research
victoria.gaunitz@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".