Lockerbie-anhöriga erbjuds miljarder

Libyen har erbjudit anhöriga till de 270 offren för Lockerbie-attentatet 1988, då ett Pan Am-plan sprängdes över Skottland, ett skadestånd på totalt närmare 27 miljarder kronor. Libyen ställer dock vissa villkor för för att betala ut pengarna.
Nästan 100 miljoner kronor var skulle de familjer få som förlorade anhöriga i attentatet över den skotska byn Lockerbie om uppgörelsen blir verklighet. Det är den advokatfirma här i New york som företräder familjerna som nu offentliggör erbjudandet. Libyen har hela tiden officiellt förnekat att landet hade något med terrordådet att göra, men en libysk medborgare fälldes förra året för attentatet och FN har också pekat ut landet som ansvarigt. Att nu Khadaffi-regimen tycks vilja få historien ur vägen, tolkas som ännu ett steg i försöken att bryta landets isolering och framför allt få bort de sanktioner som infördes av både USA och FN efter terrordådet. FN:s säkerhetsråd har bland annat krävt just kompensation till anhöriga, att Libyen tar på sig ansvaret för attentatet och att landet fördömer terrorismen innan rådet kan tänka sig att ta bort sanktionerna, men Libyen ställer å sin sida också villkor för erbjudandet och säger att pengarna kommer att betalas ut i takt med att sanktionerna tas bort, och den sista femtedelen av summan först när USA stryker Libyen från sin lista över terroriststater. Amerikanska regeringsföreträdare har redan gjort klart att kompensationsuppgörelsen är en sak helt mellan de anhöriga och den libyska staten, och inte alls behöver betyda att sanktionerna tas bort. En tillfrågad anhörig säger i en första kommentar att det här måste vara första gången i historien som ett terroranklagat land erbjuder kompensation till offren. och anser att det visar att ingen kommer undan sitt ansvar.
Anders Ask, SR:s korrespondent i New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista