Borgerliga oeniga om skatteuppgörelse

De borgerliga partierna är oeniga om ett eventuellt samarbete med socialdemokraterna om en ny skatteuppgörelse.

Finansminister Pär Nuder inbjuder till en bred diskussion om förändringar i skattesystemet efter valet nästa år. De borgerliga partiledarna säger nej utom kristdemokraternas Göran Hägglund som säger ja.

– Vi har som princip att alltid komma om regeringen bjuder in till samtal. Vi finns i politiken för att påverka, säger Göran Hägglund.

Göran Hägglund och kristdemokraterna ställer alltså upp och diskuterar förändringar i skattesystemet med Pär Nuder om han fortfarande är kvar som finansminister efter valet. Men de övriga borgerliga partiledarna är avvisande.

”Ingen s-prägel”
Folkpartiets ordförande Lars Leijonborg vill ha förändringar av skattesystemet med bland annat sänkta skatter för låg och medelinkomsttagare men tycker att det är de borgerliga partierna som ska stå för utformningen.

– Visst behövs det en reform men jag tror inte att socialdemokraterna ska få sätta sin prägel alltför mycket på den.

Centerpartiets ledare Maud Olofsson ser ingen möjlighet till samsyn med socialdemokraterna.

– Centerpartiet har hela tiden hävdat att det är de med små marginaler som ska ha skattesänkningarna först. Det är småföretagarna och det är låg- och medelinkomsttagarna och så länge socialdemokraterna hävdar någonting annat så blir det rätt meningslös att sitta och diskutera.

”Bjuder med armbågen”
Göran Hägglund är alltså av en annan uppfattning. Han ser samtal med den socialdemokratiske finansministern som en möjlighet att driva partiets krav på bland annat kraftiga inkomstskattesänkningar och att fastighetsskatten avskaffas.

– Bjuder regeringen in till överläggningar så går vi dit för att framföra våra synpunkter.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt är inte intresserad av samtal med Pär Nuder.

– Menar man allvar ska man bjuda in brett och tillåta en riktig samhällsanalys. Det här alternativa sättet att bjuda in med armbågen har vi sett alltför ofta.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".