Sista striden om Skandia

Sydafrikanska försäkringsbolaget Old Mutual förlänger budtiden på Skandia till den 16 december. Beskedet kom samtidigt som Old Mutual presenterar fina kvartalssiffror. Skandia väntas visa lika fina i morgon tisdag.

Just nu pågår sista striden om Skandia, om dess 1,8 miljoner kunder och drygt 100 000 aktieägare, samt i viss mån också inflytandet över delar av den svenska industrin.

Idag måndag meddelar Old Mutual att sista dag för Skandias aktieägare att ta ställning till budet förlängs från den 21 november till den 16 december.

Samtidigt presenterar bolaget kvartalssiffror som visar att försäljningen av livförsäkringar ökade med 18 procent till 502 miljoner pund, under årets nio första månader. De förvaltade kundmedlen uppgick till 175 miljarder pund.

90 procent stöder budet
På måndagen ska Old Mutual i London ha sin extrainkallade bolagsstämma, där ägarna ska ta ställning till budet på Skandia. Det kommer inte att bli aktuellt att höja budet som ligger på 42 kronor per aktie.

Enligt Old Mutual stöder 90 procent av fullmaktsrösterna försäkringsbolagets bud på Skandia.

Stark ökning för Skandia
Men det sker saker även här i Sverige. Skandia presenterade redan för ett par veckor sedan sina försäljningssiffror som visade på en stark ökning, och på tisdag morgon kommer den tidigarelagda tredje kvartalsrapporten.

Siffrorna antas ge stöd till dem som vill att aktieägarna avvisar budet från Old Mutual och att Skandia ska fortsätta på egen hand.

Det har skett vissa förändringar i ägandet av Skandia de senaste dagarna. Idag måndag skedde en storaffär när 19 miljoner Skandiaaktier bytte ägare, mäklade via en bank i London.

Posten motsvarar 1,9 procent av rösterna. Banken är Old Mutuals rådgivare och man kan anta att det är Old Mutual som köper aktier via marknaden för att öka på innehavet.

Motstånd från svenska aktieägare
Motståndet mot Old Mutual kommer från nästan samtliga större svenska ägare samt från Aktiespararna som har en egen fullmaktsinsamling på gång. Även Skandias ledning och styrelsemajoritet motsätter sig försäljningen.

En ny storägare har köpt drygt fem procent av aktierna den senaste tiden. Det är amerikanska Paulson & Co som ger sitt stöd till Old Mutual.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".