Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

HD: Bespottad polis blev kränkt

Publicerat måndag 14 november 2005 kl 12.40

Uppdaterad 15:21
En polisman får 5 000 kronor i ersättning för kränkning efter att ha blivit spottad i ansiktet av en missbrukare. Det slår Högsta domstolen fast i en dom som ändrar tidigare praxis.

Är det kränkande eller inte att bli spottad i ansiktet? Ja, anser Högsta Domstolen som idag avgjort en dom där en polisman bespottats av en missbrukare.

Polismannen får 5 000 kronor i kränkningsersättning, som han också krävde. Han får också 500 kronor för sveda och värk i form av psykiskt lidande.

Domen ändrar tidigare praxis. I en tidigare dom från HD 1999 slog Högsta Domstolen fast att en polisman som blivit spottad i ansiktet inte blivit kränkt, eftersom personer i vissa utsatta yrkesgrupper ansågs få räkna med att utstå en del.

Bakom beslutet ligger en förändring av skadeståndslagen 2002, som innebar en generösare tolkning mot brottsoffer, till exempel när det gäller personer som blivit förnedrade i sitt yrke.

– Majoriteten i domstolen ansåg att med hänsyn till de uttalanden och den lagändring som hade gjorts skulle man komma till ett resultat i det här fallet som kan tyckas vara annorlunda än det i rättsfallet 1999, säger Johan Munck, som är justitieråd vid Högsta Domstolen.

Eftersom lagen ändrats har dagens beslut avgjorts i plenum, vilket innebär att alla högsta domstolens 15 justitieråd deltagit i beslutet. Sex justieråd hade en avvikande uppfattning.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".