Privat eller offentlig vård?

Idag inleds Kommunalarbetarförbundets förbundsmöte i Borlänge och en av frågorna som ska diskuteras är sjukvård i privat regi. Inger Sandström är undersköterska på Sankt Görans Sjukhus i Stockholm, och hon tycker att hennes arbete blev bättre när sjukhuset började drivas privat.
Inger Sandströms kollega Helena Rosell anser också att bytet från drift i offentlig regi till privat har lett förbättrat jobbet och vården. S:t Görans Sjukhus drevs tidigare av landstinget - nu drivs det av det privata vårdföretaget Capio, som i sin tur ägs av stora svenska och utländska fonder. Som annan affärsverksamhet ska verksamheten generera vinst, men för närvarande är avkastningen på rörelsen inte högre än fem procent - vilket är lågt jämnfört med till exempel läkemedelsföretag. Från politiskt håll finns delade meningar om för och nackdelarna med privatdriven sjukvård, men bland dom som själva jobbar inom vården är i dag i huvudsak positiva till privat drift. Det visar en undersökning som gjorts av kommunalarbetarförbundet. Kommunalarbetarförbundet anser att en rimlig fördelning är 80 procent i offentlig regi - och 20 procent i privat regi. I dag drivs ungefär tio procent av vården i privat regi. Per Båtelson är VD för sjuk och hälsovårdsföretaget Capio - och han är nöjd med kommunals ställningstagande - som i praktiken innebär ett större utrymme i framtiden för privatdriven vård. Det går inte att gå fram för fort, säger han men dom privata vårdgivarna behöver bli fler - inte minst för att lösa behoven av nyrekryteringar dom närmaste åren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".