Ny sajt

Nu blir det lättare att jämföra priset på tandvård

2:06 min

För att öka konkurrensen och stärka konsumenterna lanseras snart en hemsida där det ska gå att jämföra priserna för tandvård vid olika kliniker i hela landet.

– Vi tycker det är viktigt att öka medvetenheten om att priserna skiljer sig i tandvården då det är fri prissättning. Och i förlängningen är ju tanken att det ska stärka patienternas ställning och öka konkurrensen på tandvårdsmarknaden, säger Maria Bjurö, kommunikationschef vid Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, som fått regeringens uppdrag att skapa den nya hemsidan tandpriskollen.se.

Hur mycket kan det skilja sig mellan olika kliniker?

– Mellan de större behandlingarna kan det skilja ganska många tusenlappar så det kan vara värt att jämföra om man står inför en sådan behandling.

Det är på regeringens initiativ som Tandpriskollen.se har utvecklats och de priser som presenteras hämtas från Försäkringskassan, alltså de faktiskt debiterade priserna i tandvården. Alla mottagningar som är anslutna till det statliga tandvårdsstödet finns med i den tjänsten, vilket i stort sett är alla, enligt Maria Bjurö. Den är både nationellt täckande och omfattar större delen av tandvården och lanseras i mitten av december.

Annika Pettersson som är på väg in till sin tandhygienist vid en tandmottagning i Stockholm, tycker det vore bra att kunna jämföra priserna på olika behandlingar.

– Ja, jag har faktiskt inte så jättekoll på vad det kostar, så det blir en liten överraskning i dag.

Om du skulle kunna jämföra priser mellan olika kliniker, skulle du göra det?

– Ja det skulle jag absolut göra.

Skulle du byta till en billigare klinik?

– Ja det skulle jag. Det finns roligare saker att göra än att lägga pengar på tandläkaren. Jag skulle mycket hellre gå och köpa ett par jättefina stövlar som jag såg nu, än att lägga pengar på tandhygienisten, säger Annika Pettersson.