Kristdemokraterna

Ebba Busch Thor talar på KD:s riksting: "Centerpartistisk chockdoktrin"

Sänds kl. 00.00 - 00.00

Integrationspolitik och välfärdsfrågor väntas dominera agendan, när Kristdemokraternas riksting inleds på fredagen i Umeå med partiledarens invigningstal.

Det har blivit dags för Kristdemokraterna att bestämma den politiska riktning partiet ska ta de kommande två åren. På rikstinget i Umeå som inleds på fredagen kommer partiet bland annat diskutera 290 motioner från medlemmarna och två stycken propositioner från partistyrelsen.

– Köerna inom sjukvården har slagit rekord tio månader i rad, arbetsförmedlingen knakar i fogarna på grund av centerpartistisk chockdoktrin, dubbelkommando hörs från regeringen i migrationspolitiken. Finansministern tar avstånd från sin egen budget redan i den första presentationen, säger Ebba Busch Thor i sitt invigningstal till rikstinget.

Rikstinget är Kristdemokraternas högsta beslutande organ, och frågor som tiggeriförbud, höghastighetståg och integrationspolitik väntas dominera mötets agenda.

Busch Thor inledde sitt tal med bibelcitatet "om du sår vind får du skörda storm", vilket enligt Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach – som är på plats i Umeå – blev inledningen på en starkt kritisk harang mot KD:s forna Allianskollegor.

– Hon hade väldigt hårt tonläge i attacken mot de gamla Allianskollegorna. Sedan gick hon över till att prata om trygghet mot våld och lag och ordning. Hon nämnde de sex personer, däribland flera imamer, som regeringen har beslutat om att utvisa men som släppts ur sina förvar eftersom de inte finns ett lagligt sätt att utvisa dem, säger Furtenbach.

Under fredagsmorgonen gästade Busch Thor P1 Morgon där partiledaren försvarade KD:s förslag om försörjningskrav för nyanlända som vill ta hit anhöriga.

– Vi har under en lång tid nu haft en migrationspolitik som inneburit att vi snarare har uppmuntrat till familjesplittring, genom att sända signalerna om att det är lättare att få komma till Sverige om man först skickar sina minderåriga barn i förväg. Den sortens familjesplittring ska vi inte uppmuntra till, säger Ebba Busch Thor.