Penningtvättslagen

Efter krav från polisen – regeringen tillsätter utredning

2:08 min

Regeringen har tillsatt en utredning för att stärka arbetet mot penningtvätt. Beslutet kommer efter krav från polisen som bland annat larmar om att tjänster som Swish missbrukas av kriminella.

– Tredjepartslösningar, som exempelvis Swish, används av väldigt många även av kriminella och kriminella kan använda det som ett verktyg för att snabbt föra över pengar från brottslig verksamhet, säger Nicklas Lundh, chef hos Finanspolisen.

Swish ägs av bolaget Getswish som i sin tur ägs av sex banker. Swish omfattas i dag inte av penninglagstiftningen, det får som konsekvens att bankerna och polisen inte på ett enkelt sätt kan få tillgång till en hel kedja av en transaktion.

Martin Nordh är tidigare polis och jurist och han är expert på åtgärder mot finansiell brottslighet, han har inom sitt arbete varit med och sett hur kriminella missbrukar tjänster som Swish.

– Det är väldigt vanligt. Vi har identifierat över tjugo olika brottsupplägg där det förekommer, säger Martin Nordh.

Över sju miljoner svenskar är kunder hos Swish och förra månaden swishades över 17,5 miljarder kronor totalt mellan olika bankkonton.

Ekot har sökt Getswish och de hänvisar till en skriftlig kommentar där de bland annat skriver att ”Det råder stor enighet mellan berörda parter att arbeta proaktivt för att motverka brottslighet men att nuvarande lagstiftning hindrar ett effektivt informationsutbyte mellan Polis, Säkerhetspolis och banker men också mellan banker".

I går meddelade Regeringen att man tillsätter en utredning för att föreslå reformer för att förbättra arbetet med till exempel tillsyn för att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism.

– Vi är positiva till att regeringen har tillsatt en utredning, säger Nicklas Lundh.