30 år sedan

Så förändrade Berlinmurens fall världen

1:55 min

Det har gått 30 år sen Berlinmuren föll. Ekots Jan-Olof Pettersson var på plats under de historiska dygnen i november 1989.

– Det här är gränsövergången Bornholmer Strasse mellan Öst- och Västberlin, jag står nedanför Berlinmuren, en del av den, sa Sveriges Radios korrespondent Jan-Olof Pettersson 1989.

Han beskriver att några hundra människor har samlats, många av dem går fram till gränsövergången och släpps igenom bara genom att visa sina ID-kort.

– De flesta människor är överlyckliga, det är en historisk kväll, det här har vi väntat på i 28 år, sa en man, en kväll man aldrig kommer att glömma, fortsätter Jan-Olof Pettersson.

Vid gränsövergången trodde vissa att öppningen bara var tillfällig.

– När folk fått känslan av att komma ut skulle de sen vilja återvända till DDR, sa en man till Ekots korrespondent.

På filmer från samma plats den där natten syns ögonblicket när gränsvakterna ger upp och börjar släppa alla över till andra sidan, en kvinna hoppar jämfota av glädje.

Berlinmurens fall förändrade en hel världsordning.

– Jag tror att vi alla har riktigt svårt att fatta att faktiskt ett nytt europeiskt politiskt landskap håller på att växa fram, sa Sveriges dåvarande statsminister Ingvar Carlsson.

Murens fall ledde till att östblocket bröts upp och Sovjetunionen upplöstes. I Sydafrika avskaffades senare apartheidsystemet.

Sveriges Radios Bengt Therner var där när Nelson Mandela släpptes ur fängelset.

– Exakt nu vandrar han ut genom fängelsegrinden, den 11 februari 1990 klockan 16.16 sydafrikansk tid, Nelson Mandela är fri, berättade Bengt Therner.

Vid gränsövergången i Berlinnatten 1989 beskrev Ekots korrespondent den lilla utflykten till andra sidan som något som varit helt orimligt bara några timmar tidigare. Men öppningen kom att skaka hela världen.

– Känslan av frihet tycks vara helt överväldigande för en del av dem här, en flicka brast i gråt när hon gick in det som så länge varit förbjudet område, sa Jan-Olof Pettersson.