Utfärdar nödläge

Koalor utsatta när skogsbränder rasar i Australien

1:39 min

I Australien har myndigheterna förklarat nödläge. Ett stort antal okontrollerade skogs- och markbränder rasar i flera delstater, bland annat befaras hundratals koalor ha fallit offer för lågorna.

Himlen över New South Wales i västra Australien lyser orange, inte av solnedgången utan av alla de bränder som härjar i delstaten. Enligt räddningstjänsten brinner det i skog och mark på runt hundra olika platser i New South Wales.

Minst 14 av bränderna anses vara extremt farliga och hotar att utplåna allt i sin väg. Myndigheterna har därför utfärdat nödläge i delstaten.
Det är extremt torrt i markerna efter en lång torka, 35-gradig värme och det blåser starka vindar i området. Det gör så att nya bränder blossar upp så långt som tio kilometer bort från de pågående bränderna när glöd förs vidare med vinden. Släckningsarbetet blir därför extremt svårt eftersom det hela tiden flammar upp nya bränder i olika riktningar.

Myndigheterna har uppmanat tusentals invånarna att lämna sina hem och har tvingats stänga av ett stort antal vägar i delstaten. Över tusen brandmän försöker nu få kontroll på bränderna men det är ett mycket svårt arbete.

Den långvariga torkan har gjort att vattenmagasin i området har sinat och det gör att vatten måste transporteras långa sträckor innan man når ut till de brinnande områdena. På vissa håll har man tvingats att borra brunnar i närheten av bränderna för att få tillgång till vatten för att bekämpa elden.

Även i delstaterna Queensland och Western Australia har man förklarat nödläge på grund av ett stort antal mark och skogsbränder. Den delstat som drabbats värst är New South Wales där det har brunnit på hundratals ställen sedan i september.

I förra veckan brann ett stort skogsområde som var reservat för koalabjörnar där man befarar att hundratals dog. Röken från bränderna sprider sig också över stora områden och invånare i städer så långt som tio mil från elden har tvingats uppsöka sjukhus för att få vård för andningsproblem.

Myndigheterna säger att man är mycket oroliga för vad som kommer att hända de kommande månaderna eftersom Australien nu går in i sommarperioden då det brukar vara mycket varmt och torrt.