Danmark

Nu införs gränskontrollerna: ”Ska inte påverka tidtabellen”

1:38 min

12 november inför Danmark gränskontroll mot Sverige. Men det ska inte innebära några förseningar för tågresenärerna över Öresundsbron.

– Vi har varit i dialog med danska polisen och det danska tågbolaget DSB. Den information vi fått är att det inte ska påverka resenärerna mer än att de behöver ha ID med sig. Vi kommer inte behöva ändra i tidtabell eller ställa in tåg, säger Mikael Espling, affärschef för Öresundstågen på Skånetrafiken.

Den 10 oktober meddelade Danmarks justitieminister Nick Hækkerup att man för att bekämpa gränsöverskridande kriminalitet kommer införa gränskontroll mot Sverige vid tåg-, väg- och färjeförbindelser.

Men det kommer inte röra sig om kontroller dygnet runt utan de kommer ske punktvis en till två gånger veckan.

– Enligt den information vi fått kommer danska polisen stiga på tågen på svenska sidan och göra kontrollerna medan tågen rullar mot Danmark,  säger Mikael Espling.

När Sverige införde först gräns- och sedan även ID-kontroller 2015 innebar det stora problem för de över 15000 Öresundspendlarna. Långa förseningar och inställda tåg blev vardag.

En del pendlare fruktar en upprepning när danskarna nu också inför kontroller, men så ska det inte behöva bli.

– I dagsläget kan vi inte se några sådana bekymmer. Så som vi blivit lovade att kontrollerna ska utföras ombord på tågen, så ska det inte påverka varken antalet avgångar eller punktlighet, säger Mikael Espling.