Kan vara Vasas systerskepp

Unika vrak upptäckta i Vaxholm

2:00 min

I veckan har dykare upptäckt två örlogsskepp från 1600-talet utanför Vaxholm i Stockholm. Man tror att ett av skeppen kan vara regalskeppet Vasas systerskepp.

I dag presenterade museet Vrak de nya fynden i ett inhyrt tält på Djurgården i Stockholm, bara ett stenkast från Vasamuseet.

Fynden består av två välbevarade örlogsskepp från 1600-talet.

Jim Hansson är marinarkeolog och var den dykare som var först ner i vattnet när skeppsvraken upptäcktes.

– När man kommer ner på botten är det stenigt och det ligger lite stockar där. Helt plötsligt blir det svart och när man tittar upp är det bara en vägg i svart ek. Det är en sådan otrolig känsla att glida upp över kanten och ner i skeppet, säger han.

Enligt Jim Hansson är de två skeppsvraken nästan identiskt byggda och lika stora som just Vasaskeppet.

De tror nu att ett av de två skeppen kan vara Vasas systerskepp. Vasa byggdes nämligen på Blasieholmen i Stockholm i en serie av fyra skepp; skeppen Äpplet, Kronan och Scepter byggdes under samma period.

Men till skillnad från Vasas snöpliga öde användes de andra skeppen länge och väl, bland annat i slaget i Öresund, innan de sänktes i sundet utanför Vaxholm för att där fungera som en undervattensmur.

– Är det vad jag tror och hoppas kommer det ge en hel del ny information om varför man byggde Vasa som man gjorde. Och framförallt om hur byggandet av skepp utvecklades efter det. Man har ju lärt sig av misstagen.

Jim Hansson framhåller även fyndens historiska tyngd.

– Det är så mycket som händer, bland annat landgränser som dras efter freden runt 1658, och där var de här skeppen med. Så det betyder mycket för Sveriges och Östersjöns historia, säger han.

Nu har marinarkeologerna tagit prover på vrakens trä och hoppas få fler svar på exakt vad det är för skepp man har hittat. Men enligt Jim Hansson har de ankrat för gott i Vaxholm.

– De kommer få ligga kvar, de bevaras bättre på botten.