Alkohol

EU-länderna bråkar om hembränt

1:57 min

Tanken var att EU:s finansministrar idag skulle enas om hur mycket sprit man ska få bränna hemma utan att betala skatt. Men beslutet fick skjutas upp då åsikterna gick isär.

Diskussionen handlar om att uppdatera EU:s regler för skatt på alkohol. I lagpaketet som låg på bordet fanns förslag om att EU-länder som tillåter hembränning ska få använda nedsatt eller ingen skatt alls på sprit som produceras hemma för eget bruk.

En fråga som delar ministrarna är hur mycket sprit man ska få producera hemma. Finland, som leder EU:s arbete just nu, hade lagt fram ett kompromissförslag som innebar en maxgräns på 50 liter hembränt per år och hushåll.

- Alldeles för lite, sa Rumäniens representant som ville ha ett undantag.

Attila György vill att rumänska medborgare skulle få producera åtminstone 100 liter sprit per år. Andra representanter, som de från Tjeckien och Bulgarien, oroas över ökad konsumtion, och vill därför begränsa möjligheten att bränna hemma skattefritt.

Då ministrarna inte kunde enas fick frågan skjutas på till framtiden. Tanken är nu att beslut ska fattas på nästa möte i december.

En som vill få nya regler på plats snabbt är den grekiske ministern.

- Vi stödjer förslaget som det är, sa Christos Staikouras.

I det förslaget skulle just Grekland få undantag för spriten Tsipouro som tillverkas i norra Grekland och på Kreta, och som bland annat serveras på festivaler i bergsbyar.