Ny utställning

”Man fattar inte att allt detta pågick”

2:05 min

Imorgon är det 30 år sen Berlinmuren föll, en viktig händelse i kalla krigets slutskede och för Europas utvidgning. Samma år skedde även flera andra stora politiska händelser runt om i världen.

På nationalmuseum i Stockholm pågår just nu utställningen 1989. Per Hedström är utställningschef och curator.

– Utgångspunkten för utställningen är den enormt dramatiska politiska utvecklingen i framförallt Östeuropa men även på en del andra håll i världen, säger Per Hedström.

Förutom Berlinmurens fall och den politiska utvecklingen i Östeuropa handlar utställningen om andra politiska händelser från 1989, som apartheidregimens försvagning i Sydafrika, att den militära diktatorn Stroessner störtades i Paraguay och protesterna på Himmelska fridens torg i Kina.

Ulrika Broman är en av museets besökare som reagerar på hur mycket det var som faktiskt hände det här året.

– När det här året var då var jag som är äldre nu upptagen med familj, arbete och barn. När man tittar på det nu, fattar man inte att allt det här pågick då.

Det pågick alltså flera politiska omvälvningar 1989, men det hände också en hel del mer lättsamma saker. Popgruppen Roxette fick sitt internationella genomslag, Sverige vann VM i bordtennis och TV-serien Seinfeld hade premiär.