Brasilien

Efter domarens besked – Lula da Silva släppt ur fängelset

2:05 min

En domare i Brasilien beordrade att den nu tidigare fängslade ex-presidenten Lula da Silva skulle släppas, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Lula är tidigare dömd för korruption och penningtvätt och hade suttit frihetsberövad sedan i april 2018.

Ekots Latinamerikakorrespondent Lotten Collin konstaterar att det var ett besked som många väntat på:

– Ja det var ganska väntat eftersom högsta domstolen i Brasilien i går kväll tog beslut om att man inte längre kommer att tillåta att människor som dömts i hovrätten fängslas direkt, som fram tills nu har varit fallet. I stället kommer människor nu kunna överklaga ända upp till högsta domstolen innan de fängslas. Detta påverkar flera tusen fängslade personer i Brasilien, även om fokus såklart ligger på Lula da Silva. Han fängslades för ett år sedan, men detta innebär att han släpps i väntan på att hans dom prövas i högsta domstolen.

Vad är bakgrunden till att Lula dömdes till fängelse?

– Han är anklagad för flera fall av korruption, men det han är dömd och har suttit fängslad för är ett fall där han anklagas för att ha tagit emot en trevåningslägenhet av ett byggföretag som en form av muta.

– Hela den här processen har varit väldigt kontroversiell eftersom den domare som dömde honom idag är justitieminister i Jair Bolsonaros regering. Han har anklagats för att ha varit jävig och för att ha använt illegitima metoder i den här processen. Parallellt med att Lula nu släpps i väntan på dom i HD så driver Lulas advokater därför också ett ogiltigförklarande av hela processen.

– Det är mycket möjligt att det blir så och i sådant fall skulle rättegångsprocessen behöva tas om från start i Brasiliens motsvarighet till tingsrätten, vilket skulle ta ytterligare många år. Under tiden är det möjligt att Lula bestämmer sig för att återigen kandidera som president. Han är ju den givna oppositionsledaren i Brasilien och skulle då kunna ställa upp i nästa val som vänsterns presidentkandidat.

Hur reagerar människor i Brasilien på att han släpps?

– Kritikerna anser att det finns många indicier på att han är skyldig till korruption, särskilt som många andra i hans parti också har dömts för korruption, och tycker att han ska sitta kvar i fängelse.

– Sedan finns det givetvis också många som välkomnar detta – författare, artister och intellektuella som har uttryckt stöd för ex-presidenten. Många av hans allra trognaste anhängare har samlats utanför fängelset för att fira honom och på söndag kommer det troligen att bli en stor manifestation för Lula i São Paolo.