Brasilien

Starka reaktioner efter Lulas frisläppande

1:55 min

Brasiliens ex-president Lula da Silva släpptes i går ur fängelset där han suttit sedan i april förra året, men frigivandet väcker starka känslor i Brasilien.

– De fängslade inte bara en man, de försökte döda en idé. Men idéer försvinner inte, sa Lula da Silva när han i går kväll mötte folkmassan utanför fängelset i Curitiba.

När ex-presidenten greps i april förra året upprättade hans anhängare ett tältläger utanför fängelset, där de varje dag sedan dess ropat ”god morgon” och ”god natt” i kör så att Lula da Silva skulle höra det från sin cell.

Frigivandet i går kväll kom efter att Brasiliens högsta domstol i torsdags beslutade att de som dömts till fängelsestraff i lägre instanser inte får fängslas innan alla möjligheter att överklaga är uttömda.

Det innebär alltså inte att Lula da Silva frikänns från korruptionsanklagelserna, utan att han får vänta på beslut om sin överklagan i frihet. Det får även resten av de nästan 5000 fångarna som släpptes efter att högsta domstolen i torsdags beslutade att en dom i hovrätten inte räcker för att fängsla någon.

Lula da Silva dömdes för att ha tagit emot en trevåningslägenhet som muta av ett byggföretag, i en kritiserad rättsprocess som leddes av domaren Sergio Moro, i dag justitieminister. Lula da Silvas advokater vill få hela rättsprocessen ogiltigförklarad eftersom det avslöjats att Moro försökte påverka åklagarna i målet.

Lula da Silvas frigivande väcker starka känslor i ett polariserat Brasilien, där många jublade när expresidenten fängslades. Men många firar nu att han släpps och hoppas att han kommer leda oppositionen mot president Jair Bolsonaro.

Lula da Silva är dock förbjuden från att kandidera i val efter korruptionsdomen i hovrätten. Men om rättsprocessen ogiltigförklaras kan han ställa upp.