Australien

Tre döda och flera saknade efter skogsbränder

1:35 min

I Australien har minst tre människor dött, många skadats och flera saknas i bränderna i landets mest tätbefolkande delstater New South Wales och Queensland. Det senaste dygnet har minst 150 hem och stora gårdar slukats i lågorna.

Brandmännens film från när de tvingas köra rakt igenom elden som rasar på båda sidor om den lilla skogsvägen är som tagen från en skräckfilm. De passerar hus som står i lågor eller vars lämningar endast består av ett brinnande skal.

Det brinner nu på minst 80 olika ställen i delstaten New South Wales och i Queensland brinner det på minst 50 ställen. Det är mycket torrt och hårda vindar som sprider bränderna snabbt. Minst 150 bostäder har förstörts.

Peter Simpson berättar för nyhetsbyrån Reuters hur han kämpade hela natten för att rädda sin gård.

– Det var som helvetet på jorden. Lågorna hoppade in över gården, säger han och tittar ut över de svarta stumpar som återstår av den skog som tidigare omgav hans hus.

På andra flygbilder kan man se hur människor utefter kusten tagit skydd på stränderna för att komma undan elden och röken. Många har tvingast att uppsöka sjukhus efter att ha andats in brandrök.

Skogsbränder är vanligt förekommande i Australien, något som alltid funnits på kontinenten. Men de senaste åren har de blivit värre, kommit tidigare och spritt sig mer. Detta är något som forskare förutspått i spåren av klimatförändringarna. Men den nuvarande regeringen med premiärminister Scott Morrisson i spetsen har spelat ner klimatförändringar. Något han gjorde även idag.

– Australien har kämpat mot dessa förrödande bränder så länge som landet funnits, sa Scott Morrisson till nyhetsmedier.